ΒΟΥΛΗ: ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΜε ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία για την κατάτμηση της Β’ Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής.
Συγκεκριμένα, υπέρ της διάταξης τάχθηκαν 241 βουλευτές, ενώ εναντίον μόλις 31. Ως αποτέλεσμα, το «σπάσιμο» των μεγάλων περιφερειών θα τεθεί σε ισχύ από τις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές, όποτε αυτές κι’ αν γίνουν.
Την ίδια ώρα, τα άρθρα 25 και 56, τα οποία προβλέπουν την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, εγκρίθηκαν με 161 ψήφους υπέρ και 111 κατά.
Η τροπολογία, επιπλέον, για την ταυτόχρονη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών και ευρωπαϊκών εκλογών, έλαβε τη θετική ψήφο 149 βουλευτών, ενώ καταψηφίστηκε από 122.
Επί της αρχής, το νομοσχέδιο για τον «Κλεισθένη» υπερψηφίστηκε με 150 ψήφους υπέρ και 123 εναντίον.

Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2018

ΠΑΣΟΚ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ «ΣΚΑΝΔΑΛΟ Ή ΣΚΕΥΩΡΙΑ» - ΙΣΧΥΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ

«Υπάρχει σκάνδαλο στην εξέλιξη της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης. Υπάρχει σκευωρία της κυβέρνησης με την ολοφάνερη επιχείρηση σπίλωσης των πολιτικών της αντιπάλων», επισημαίνουν παράγοντες του ΠΑΣΟΚ, σε άτυπη ενημέρωση την επομένη της συζήτησης στη Βουλή για τη συγκρότηση της Προκαταρκτικής Επιτροπής για την υπόθεση Νοvartis

Εξηγώντας την επιλογή για «Άκυρο για μια ''άκυρη'' διαδικασία», αναφέρουν ότι από την πρώτη στιγμή «είχαμε σταθερή και καθαρή θέση: "Όλα στο φως, δεν σηκώνουμε μύγα στο σπαθί μας" και γι΄ αυτό και προτάθηκε σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προκαταρτικής Εξέτασης σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής, με πλήρη ανακριτικά καθήκοντα που θα έχει την δυνατότητα να διερευνήσει σε βάθος την υπόθεση για όλους και για όλα. Υπογραμμίζεται ταυτόχρονα, ότι η κ. Γεννηματά επανέλαβε την θέση του Κινήματος Αλλαγής για αυτόνομη πορεία και πρωταγωνιστικό ρόλο, για πραγματικά προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. 

Στην άτυπη ενημέρωση της Χαριλάου Τρικούπη, τονίζεται ότι «αντί αυτής, η κυβερνητική πλειοψηφία επέλεξε να εισηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής μια ''υβριδικού'' τύπου επιτροπή, που δεν ήταν ούτε εξεταστική ούτε προανακριτική, αλλά μια fake επιτροπή με διαδικασία express, που θα αποκρύψει την ουσία της υπόθεσης, χωρίς αντικείμενο, απλώς για την δημιουργία εντυπώσεων». 

Το Κίνημα Αλλαγής, μέσω των εισηγητών και κοινοβουλευτικών εκπροσώπων της ΔΗΣΥ και του ''Ποταμιού'', έθεσε καθαρά τα ερωτήματα και ζήτησε από το Προεδρείο της Βουλής και την κυβερνητική πλειοψηφία συγκεκριμένες απαντήσεις και συγκεκριμένες δεσμεύσεις, δηλώνοντας ότι με βάση αυτές θα καθοριστεί και η τελική του στάση. Όταν μετά και την ομιλία του κ. Τσίπρα, έγινε σαφές ότι η κυβερνητική πλειοψηφία επέμενε για την συγκρότηση επιτροπής περιορισμένου χρόνου, περιορισμένης αρμοδιότητας και περιορισμένης ευθύνης, κατά παράβαση του Κανονισμού της Βουλής, τότε συνεδρίασε η Κ.Ο. και αποφάσισε να διατυπώσει και εγγράφως με μορφή ψήφου τη θέση μας κατά μιας «άκυρης» επί της ουσίας διαδικασία. 

Από το ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζουν ότι η Φ. Γεννηματά, κατέθεσε στην ομιλία της συγκεκριμένες προτάσεις επί της ουσίας, για το μεγάλο θέμα της πολιτικής για το φάρμακο, που αφορούν στο να αναληφθούν όλες οι νομικές ενέργειες σε βάρος της εταιρείας, ώστε να εξασφαλιστεί η αποζημίωση του Δημόσιου. Επίσης, να ζητήσει αμέσως η κυβέρνηση ως μπορεί και οφείλει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, να εξετάσει την ομαλή λειτουργία του ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά φαρμάκου, και να υποδείξει τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν από την Πολιτεία. Ακόμη, προτείνεται η συγκρότηση κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα εξετάσει την αγορά φαρμάκου και τη φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα, από σήμερα και για την επόμενη δεκαετία, με ειδική αναφορά στην προστασία, επιτέλους, της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, που επίσης πλήττεται από τις αθέμιτες πρακτικές των πολυεθνικών κολοσσών.
ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
Newsroom