ΒΟΥΛΗ: ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΜε ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία για την κατάτμηση της Β’ Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής.
Συγκεκριμένα, υπέρ της διάταξης τάχθηκαν 241 βουλευτές, ενώ εναντίον μόλις 31. Ως αποτέλεσμα, το «σπάσιμο» των μεγάλων περιφερειών θα τεθεί σε ισχύ από τις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές, όποτε αυτές κι’ αν γίνουν.
Την ίδια ώρα, τα άρθρα 25 και 56, τα οποία προβλέπουν την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, εγκρίθηκαν με 161 ψήφους υπέρ και 111 κατά.
Η τροπολογία, επιπλέον, για την ταυτόχρονη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών και ευρωπαϊκών εκλογών, έλαβε τη θετική ψήφο 149 βουλευτών, ενώ καταψηφίστηκε από 122.
Επί της αρχής, το νομοσχέδιο για τον «Κλεισθένη» υπερψηφίστηκε με 150 ψήφους υπέρ και 123 εναντίον.

Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2018

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΙΚΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

«Είναι προσχηματική η συμφωνία της Ν.Δ. στη σύσταση προανακριτής επιτροπής, από τη στιγμή που δεν θα συμμετάσχει στις διαδικασίες του ελληνικού Κοινοβουλίου με ένα επιχείρημα, το οποίο δεν στέκει πουθενά και είναι καθ΄όλα αβάσιμο. Δηλαδή, ότι δεν πρέπει να έχουμε εξατομικευμένη ψηφοφορία, τη στιγμή που κάθε φορά που το ελληνικό Κοινοβούλιο έχει κληθεί να αποφασίσει για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, η ψηφοφορία διεξάγεται κατά τον τρόπο που θα διεξαχθεί και σήμερα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο» σχετικά με τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Κοινοβούλιο.

«Είναι επιλογή της Ν.Δ. να πάει το θέμα επί της διαδικασίας, γιατί επί της ουσίας είναι ελάχιστα αυτά τα οποία μπορεί να πει» είπε ο κ. Τζανακόπουλος, σημειώνοντας ότι η βασική πολιτική γραμμή της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι «μία κατηγορία περί σκευωρίας, η οποία δεν πατάει πουθενά στην πραγματικότητα και δεν μπορεί να αποτελέσει σοβαρό αντεπιχείρημα».
Υπογράμμισε, επίσης, ότι γίνεται μία «πολύ μεγάλη προσπάθεια εκφοβισμού δικαιοσύνης και μαρτύρων», ενώ ένας άλλος πυλώνας της ρητορικής της Ν.Δ. σχετίζεται με ζητήματα διαδικασίας που είναι «προδήλως αβάσιμα».

Κατηγόρησε ακόμη την αξιωματική αντιπολίτευση για προφανή προσπάθεια να δημιουργήσει εντυπώσεις και πρόσθεσε: «Ο κ. Παρασκευόπουλος απάντησε με πολύ μεγάλη καθαρότητα και οξυδέρκεια στις ενστάσεις που θέτει η αξιωματική αντιπολίτευση. Είπε πολύ συγκεκριμένα, ότι μιλάμε για ατομικές ευθύνες. Η δική μας επιδίωξη είναι να συζητηθεί το θέμα επί της ουσίας και να συγκροτηθεί προανακριτή επιτροπή για να πράξει τα δέοντα».«Οι ευθύνες οι οποίες αναζητούνται είναι ατομικές» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και σημείωσε ότι από την κοινοβουλευτική πρακτική, τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα απαιτούνται δέκα κάλπες, γιατί κατ΄ αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η μυστικότητα της ψήφου.
«Αν είχαμε μια κάλπη, οι εμπλεκόμενοι δεν θα ψήφιζαν για τον εαυτό τους, επομένως ο καθένας θα μπορούσε να καταλάβει σε ποιον ανήκει το κάθε ψηφοδέλτιο».

Τόνισε ότι αυτό που πρέπει να θέσει η Ν.Δ., είναι ότι το πολιτικό σύστημα πρέπει να ενεργήσει, ώστε να υπάρξει διαλεύκανση της υπόθεσης αυτής, από τη στιγμή που αναγνωρίζουν ότι υπάρχει σκάνδαλο Novartis. Είπε: «Επομένως, πρέπει να μας εξηγήσουν σε τι ακριβώς συνίσταται. Αν αφορά μόνο ιατρικό προσωπικό ή αν αφορά και πολιτικά πρόσωπα». Πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση θα κάνει αυτό που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής και το Σύνταγμα, με δεδομένη τη βούλησή της να διαλευκανθεί η υπόθεση».

Κληθείς να σχολιάσει τον Γιάννη Στουρνάρα αναφορικά με υπόθεση στη Λετονία, όπου ο κεντρικός τραπεζίτης παύθηκε από την ιδιότητά του, λόγω εμπλοκής του σε σκάνδαλο, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι δεν πρόκειται να προεξοφλήσει ατομικές ευθύνες κανενός. «Ο κάθε ένας από τους εμπλεκόμενους φέρει το τεκμήριο της αθωότητας και δεν νομίζω ότι χρειάζονται συγκρίσεις με το τι γίνεται σε διαφορετικές χώρες, για διαφορετικές υποθέσεις, για διαφορετικά εγκλήματα» είπε, σημειώνοντας: «Εφόσον προχωρήσει η διαδικασία και υπάρξουν αποχρώσες ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων, θα δούμε ποια θα είναι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης».

Σχολιάζοντας την προσπάθεια δικαστικών κύκλων να περάσει το θέμα στην ευθύνη εφέτη ανακριτή, είπε ότι δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. «Από κεί και πέρα ο τρόπος με τον οποίο ο κάθε δικαστής επιλέγει να κινηθεί είναι δικό του θέμα. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η διαδικασία τηρείται απαρέγκλιτα, οι νόμοι τηρούνται απαρέγκλιτα και αυτό είναι ο μοναδικός δρόμος για να εγγυηθούμε την ορθότητα της διαδικασίας, αλλά και τη διαλεύκανση της υπόθεσης» κατέληξε.
ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail»
 Newsroom