ΒΟΥΛΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πέμπτη, 1 Μαρτίου 2018

ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ: Η Ν.Δ. ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΙΚΗΜΑ ΤΗΣ ΑΠΙΣΤΙΑΣ

Σε τρεις άξονες αναμένεται να κινηθεί, επί της αρχής, η Ν.Δ. στις πρώτες συνεδριάσεις της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης, σύμφωνα με βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έχουν μελετήσει τη δικογραφία για τη Novartis.

Όπως αναφέρουν, η Ν.Δ. θα υπογραμμίσει ότι δεν μπορεί να υπάρξει εξάλειψη για το αδίκημα της απιστίας προτού αυτό αντιμετωπιστεί από την ειδική επιτροπή. Σημειώνεται ότι το αδίκημα της απιστίας δεν έχει περιληφθεί στα εγκλήματα που πρέπει να ερευνηθούν από την επιτροπή καθώς σύμφωνα με την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το αδίκημα αυτό εμπίπτει στην αποσβεστική προθεσμία του άρθρου 86 του Συντάγματος. 

Η Ν.Δ. αναμένεται να ζητήσει ως εκ τούτου να κριθεί από την ειδική επιτροπή αν έχει συντελεστεί απιστία και να μην περιοριστεί η επιτροπή μόνο στα εγκλήματα της δωροληψίας, της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. «Το θέμα αυτό πρέπει να ερευνηθεί γιατί δεν μπορεί να σέρνεται λάσπη κατά πολιτικών προσώπων χωρίς να διακριβωθεί αν υπήρξε απιστία η οποία μπορεί να οδηγήσει στη συνέχεια στη δωροληψία» αναφέρουν βουλευτές της Ν.Δ. Εξάλλου οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να ζητήσουν να διαβιβαστεί στη Βουλή η αλληλογραφία της εισαγγελέως διαφθοράς με το FBI.

Επόμενο αλλά όχι λιγότερο κρίσιμο ζήτημα για τη Ν.Δ., είναι να διευκρινιστεί με ποιο σκεπτικό οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος υπήχθησαν στον ν. 2928/2011 και όχι στον νόμο του 2014 και το άρθρο 45Β του Κώδικα Ποινικής ΔικονομίαςΠρόκειται για διατάξεις που αφορούν τη διαφθορά στον πολιτικό κόσμο και εισάγουν προστασία για μάρτυρες, αλλά απαιτούν οι μάρτυρες αυτοί να μην εμπλέκονται στις εγκληματικές πράξεις που ερευνώνται και να μην αποβλέπουν σε ίδιον όφελος.
ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
Newsroom