ΒΟΥΛΗ: ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΜε ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία για την κατάτμηση της Β’ Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής.
Συγκεκριμένα, υπέρ της διάταξης τάχθηκαν 241 βουλευτές, ενώ εναντίον μόλις 31. Ως αποτέλεσμα, το «σπάσιμο» των μεγάλων περιφερειών θα τεθεί σε ισχύ από τις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές, όποτε αυτές κι’ αν γίνουν.
Την ίδια ώρα, τα άρθρα 25 και 56, τα οποία προβλέπουν την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, εγκρίθηκαν με 161 ψήφους υπέρ και 111 κατά.
Η τροπολογία, επιπλέον, για την ταυτόχρονη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών και ευρωπαϊκών εκλογών, έλαβε τη θετική ψήφο 149 βουλευτών, ενώ καταψηφίστηκε από 122.
Επί της αρχής, το νομοσχέδιο για τον «Κλεισθένη» υπερψηφίστηκε με 150 ψήφους υπέρ και 123 εναντίον.

Πέμπτη, 1 Μαρτίου 2018

ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ: Η Ν.Δ. ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΙΚΗΜΑ ΤΗΣ ΑΠΙΣΤΙΑΣ

Σε τρεις άξονες αναμένεται να κινηθεί, επί της αρχής, η Ν.Δ. στις πρώτες συνεδριάσεις της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης, σύμφωνα με βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έχουν μελετήσει τη δικογραφία για τη Novartis.

Όπως αναφέρουν, η Ν.Δ. θα υπογραμμίσει ότι δεν μπορεί να υπάρξει εξάλειψη για το αδίκημα της απιστίας προτού αυτό αντιμετωπιστεί από την ειδική επιτροπή. Σημειώνεται ότι το αδίκημα της απιστίας δεν έχει περιληφθεί στα εγκλήματα που πρέπει να ερευνηθούν από την επιτροπή καθώς σύμφωνα με την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το αδίκημα αυτό εμπίπτει στην αποσβεστική προθεσμία του άρθρου 86 του Συντάγματος. 

Η Ν.Δ. αναμένεται να ζητήσει ως εκ τούτου να κριθεί από την ειδική επιτροπή αν έχει συντελεστεί απιστία και να μην περιοριστεί η επιτροπή μόνο στα εγκλήματα της δωροληψίας, της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. «Το θέμα αυτό πρέπει να ερευνηθεί γιατί δεν μπορεί να σέρνεται λάσπη κατά πολιτικών προσώπων χωρίς να διακριβωθεί αν υπήρξε απιστία η οποία μπορεί να οδηγήσει στη συνέχεια στη δωροληψία» αναφέρουν βουλευτές της Ν.Δ. Εξάλλου οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να ζητήσουν να διαβιβαστεί στη Βουλή η αλληλογραφία της εισαγγελέως διαφθοράς με το FBI.

Επόμενο αλλά όχι λιγότερο κρίσιμο ζήτημα για τη Ν.Δ., είναι να διευκρινιστεί με ποιο σκεπτικό οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος υπήχθησαν στον ν. 2928/2011 και όχι στον νόμο του 2014 και το άρθρο 45Β του Κώδικα Ποινικής ΔικονομίαςΠρόκειται για διατάξεις που αφορούν τη διαφθορά στον πολιτικό κόσμο και εισάγουν προστασία για μάρτυρες, αλλά απαιτούν οι μάρτυρες αυτοί να μην εμπλέκονται στις εγκληματικές πράξεις που ερευνώνται και να μην αποβλέπουν σε ίδιον όφελος.
ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
Newsroom