ΒΟΥΛΗ: ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΜε ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία για την κατάτμηση της Β’ Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής.
Συγκεκριμένα, υπέρ της διάταξης τάχθηκαν 241 βουλευτές, ενώ εναντίον μόλις 31. Ως αποτέλεσμα, το «σπάσιμο» των μεγάλων περιφερειών θα τεθεί σε ισχύ από τις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές, όποτε αυτές κι’ αν γίνουν.
Την ίδια ώρα, τα άρθρα 25 και 56, τα οποία προβλέπουν την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, εγκρίθηκαν με 161 ψήφους υπέρ και 111 κατά.
Η τροπολογία, επιπλέον, για την ταυτόχρονη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών και ευρωπαϊκών εκλογών, έλαβε τη θετική ψήφο 149 βουλευτών, ενώ καταψηφίστηκε από 122.
Επί της αρχής, το νομοσχέδιο για τον «Κλεισθένη» υπερψηφίστηκε με 150 ψήφους υπέρ και 123 εναντίον.

Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2018

Θ. ΔΡΙΤΣΑΣ: Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΕΝ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΕΙ ΑΘΩΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΕΝΟΧΟΥΣ

Τη συνέχιση του έργου της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για τη Novartis, με υπευθυνότητα μέχρι την έκδοση τελικού πορίσματος, τονίζει με δήλωσή του ο πρόεδρος της Επιτροπής Θοδωρής Δρίτσας, υπογραμμίζοντας παράλληλα, ότι διαμαρτύρεται έντονα για τις επιστολές που απέστειλαν οι Αντώνης Σαμαράς, Ανδρέας Λοβέρδος και Άδωνις Γεωργιάδης, οι οποίες, όπως είπε, ανέφεραν απαράδεκτες ύβρεις και ειρωνείες. Η δήλωση αυτή έρχεται, όπως τονίζεται, για την αποκατάσταση της πραγματικότητα και υπεράσπισης του κύρους της Επιτροπής και της αξιοπρέπειας των μελών της. 

Σύμφωνα με τον κ. Δρίτσα κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη νόμιμη υποχρέωση της Επιτροπής να ερευνήσει την αρμοδιότητα η οποία ψηφίστηκε από την Ολομέλεια. «Χλευαστικά σχόλια σε βάρος του κύρους της Επιτροπής μόνο ανεπίτρεπτη πολιτική σκοπιμότητα εξυπηρετούν. Πολύ περισσότερο οι απαράδεκτες ύβρεις που διατυπώθηκαν». Παράλληλα, ο πρόεδρος της προανακριτικής τονίζει η κλήση των εννέα (ο κ. Βενιζέλος παρέστη) είναι υποχρεωτική και δεν ανήκει στη διακριτική ευχέρεια της Επιτροπής.

«Για το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο εκλήθη και ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της Επιτροπής ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος είχε αποστείλει ήδη δυο επιστολές προς την Επιτροπή με τις οποίες διατύπωνε τις ενστάσεις του ακόμα και για την νομιμότητα της συγκρότησης της Επιτροπής. Η Επιτροπή δηλαδή άκουσε τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο να εκθέτει εκτενώς ενώπιόν της τη δική του άποψη επί της νομιμότητας και επομένως επί της αρμοδιότητας. Γιατί λοιπόν η Επιτροπή δεν θα όφειλε να ακούσει και τους υπόλοιπους εννέα;», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Για μια ακόμα φορά σημειώνει ο κ. Δρίτσας, «θεωρώ αναγκαίο να τονίσω ότι η Επιτροπή σέβεται απολύτως τη θέση κάθε αναφερόμενου πολιτικού προσώπου στον Προανακριτικό έλεγχο ενδεχόμενης τέλεσης ποινικών αδικημάτων. Σε αυτή τη φάση άλλωστε δεν υπάρχουν, ούτε κατηγορούμενοι, ούτε πολύ περισσότερο ένοχοι»

Επιπλέον, γίνεται αναφορά «για την κοσμιότητα με την οποία απάντησαν στην πρόσκληση οι Παναγιώτης Πικραμμένος, Δημήτριος Αβραμόπουλος, Ανδρέας Λυκουρέτζος, Μάριος Σαλμάς, Ιωάννης Στουρνάρας και Γεώργιος Κουτρουμάνης σε αντίθεση με τους ανεπίτρεπτους ισχυρισμούς και τις απαράδεκτες ύβρεις ή ειρωνείες που περιείχαν οι απαντητικές επιστολές των κ.κ Αντώνη Σαμαρά, Ανδρέα Λοβέρδου και Σπυρίδωνα-Άδωνι Γεωργιάδη».

«Για πολλοστή τέλος φορά θεωρώ αναγκαίο να βεβαιώσω τους πάντες, ότι αυτή η Επιτροπή εργάζεται με σοβαρότητα και αντικειμενικότητα, ώστε η υπόθεση Novartis να φτάσει στην πλήρη διερεύνηση. Δεν έχει δικαίωμα και δεν προαναγγέλλει αθώους, δεν έχει δικαίωμα και δεν κατασκευάζει ενόχους», καταλήγει ο κ. Δρίτσας
ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
Newsroom