ΒΟΥΛΗ: ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΜε ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία για την κατάτμηση της Β’ Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής.
Συγκεκριμένα, υπέρ της διάταξης τάχθηκαν 241 βουλευτές, ενώ εναντίον μόλις 31. Ως αποτέλεσμα, το «σπάσιμο» των μεγάλων περιφερειών θα τεθεί σε ισχύ από τις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές, όποτε αυτές κι’ αν γίνουν.
Την ίδια ώρα, τα άρθρα 25 και 56, τα οποία προβλέπουν την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, εγκρίθηκαν με 161 ψήφους υπέρ και 111 κατά.
Η τροπολογία, επιπλέον, για την ταυτόχρονη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών και ευρωπαϊκών εκλογών, έλαβε τη θετική ψήφο 149 βουλευτών, ενώ καταψηφίστηκε από 122.
Επί της αρχής, το νομοσχέδιο για τον «Κλεισθένη» υπερψηφίστηκε με 150 ψήφους υπέρ και 123 εναντίον.

Τρίτη, 20 Μαρτίου 2018

ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ NOVARTIS

Μαξίμου: η ΝΔ το βάζει στα πόδια...
Αποχώρησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης από την Προανακριτική Επιτροπή για τη Novartis, κατηγορώντας την κυβερνητική πλειοψηφία ότι δεν επιθυμεί την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Η αντιπολίτευση αποχώρησε έως ότου αποφασίσει η Επιτροπή εάν είναι αρμόδια ή αναρμόδια για να εξετάσει την υπόθεση.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη θέτει ως όρο για να παραμείνει, να γίνει αποδεκτό το αίτημα να κληθούν μάρτυρες, με πρώτο τον Κωνσταντίνο Φρουζή. Ο βουλευτής της και μέλος της Επιτροπής, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, κατηγόρησε την πλειοψηφία για παρελκυστική πρακτική και ανέφερε πως και σήμερα, η πλειοψηφία θέλει να ασχοληθεί με ζητήματα ψηλάφησης των αρμοδιοτήτων της. «Θέλουν να μας πάνε σε άλλη μια συνεδρίαση να κλείσουν μετά για το Πάσχα και να έχει μείνει μόνο το επικοινωνιακό κομμάτι».

Σε δήλωση του, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ''Ποταμιού'', Γιώργος Αμυράς ανέφερε: «Σήμερα η κυβέρνηση οδήγησε σε ευθανασία την προανακριτική της Novartis. Είναι απαράδεκτο. Εμείς αποχωρούμε. Δεν θα γίνουμε φόντο και ταπετσαρία σε ένα φτηνό πολιτικό κόλπο. Και κάτι ακόμα. Μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε η πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν μας έχει πει τη δική της άποψη για το αν έχει αρμοδιότητα ή όχι η προανακριτική. Αυτό το θεωρώ αδιανόητο. Είναι φτηνό πολιτικό κόλπο και κρίμα γιατί απ' ότι φαίνεται από το "όλα στο φως" θα πάμε στο "όλα στο σκότος».

«Σήμερα θα συζητήσουμε τις προτάσεις, έχουμε κι εμείς πρόταση», δήλωσε ο Θοδωρής Δρίτσας με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως πρόταση της πλειοψηφίας είναι να καταθέσουν οι εννέα εμπλεκόμενοι, πλην του κ. Βενιζέλου που έχει καταθέσει τις απόψεις του.

Μαξίμου: η ΝΔ το βάζει στα πόδια...

«Η Ν.Δ. υπό το βάρος των καταιγιστικών αποκαλύψεων στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση Novartis το βάζει στα πόδια από την επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης αφού κατανοεί ότι η υπερασπιστική της γραμμή καταρρέει και ο κλοιός σφίγγει για όσους θέλει να προστατεύσει από τις συνέπειες του νόμου. Η προαναγγελθείσα και προμελετημένη αποχώρηση της Ν.Δ. και όσων την ακολούθησαν είναι άλλη μια κίνηση φτηνού αντιπερισπασμού με στόχο την πρόκληση εντυπώσεων και τη συγκάλυψη του πρωτοφανούς σκανδάλου» σχολιάζει το Μαξίμου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού: «Η άτακτη και απροσχημάτιστη φυγή της ΝΔ από την συνταγματικά επιτασσόμενη διαδικασία της προκαταρκτικής επιτροπής έρχεται μετά την αποτυχία της να δημιουργήσει άσκοπη χρονοτριβή και καθυστερήσεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ίδια την διαλεύκανση της υπόθεσης. Ότι και αν μηχανευτεί η Ν.Δ. και ο Πρόεδρος της κύριος Μητσοτάκης ένα είναι βέβαιο: Η διερεύνηση της υπόθεσης θα προχωρήσει με σεβασμό στους συνταγματικούς και δικονομικούς κανόνες ώστε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων και να λογοδοτήσουν για την κατάχρηση εξουσίας και την διασπάθιση δημόσιου χρήματος».
ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
Newsroom