ΒΟΥΛΗ: ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΜε ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία για την κατάτμηση της Β’ Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής.
Συγκεκριμένα, υπέρ της διάταξης τάχθηκαν 241 βουλευτές, ενώ εναντίον μόλις 31. Ως αποτέλεσμα, το «σπάσιμο» των μεγάλων περιφερειών θα τεθεί σε ισχύ από τις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές, όποτε αυτές κι’ αν γίνουν.
Την ίδια ώρα, τα άρθρα 25 και 56, τα οποία προβλέπουν την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, εγκρίθηκαν με 161 ψήφους υπέρ και 111 κατά.
Η τροπολογία, επιπλέον, για την ταυτόχρονη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών και ευρωπαϊκών εκλογών, έλαβε τη θετική ψήφο 149 βουλευτών, ενώ καταψηφίστηκε από 122.
Επί της αρχής, το νομοσχέδιο για τον «Κλεισθένη» υπερψηφίστηκε με 150 ψήφους υπέρ και 123 εναντίον.

Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2018

ΥΠΟΘΕΣΗ NOVARTIS: ΗΧΗΡΑ «ΟΧΙ» ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗΣ

Η προαναγγελθείσα άρνηση των εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Novartis να ανταποκριθούν στην πρόσκληση του προέδρου της Προανακριτικής να εμφανιστούν στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα για να απαντήσουν επί της αρμοδιότητας της επιτροπής, και όχι επί της ουσίας της υπόθεσης, επιβεβαιώθηκε χθες μέσω των επιστολών που απηύθυναν.

Τον τόνο έδωσε ο Αντ. Σαμαράς, ο οποίος με επιστολή του στον πρόεδρο της Προανακριτικής γνωστοποίησε ότι δεν θα παραστεί στη συνεδρίαση της ερχόμενης Τρίτης. Ο κ. Σαμαράς κάνει λόγο για σκευωρία, η οποία οργανώθηκε και υλοποιείται από τη «γνωστή σε όλους γελοία συμμορία». «Δεν με αφορούν κομματικά τεχνάσματα και μεθοδεύσεις, οι οποίες συνιστούν έναν ακόμη κρίκο στην ουσιαστική συγκάλυψη της σε βάρος μου σκευωρίας», σημειώνει, τονίζοντας ότι διατηρεί το δικαίωμα να εμφανιστεί στην επιτροπή εφόσον αυτή εισέλθει στην ουσία της υπόθεσης και αφού θα έχουν καταθέσει οι μάρτυρες. Το ίδιο σκεπτικό απηχεί και η επιστολή του Παν. Πικραμμένου προς τον Θ. Δρίτσα. Ο πρώην πρωθυπουργός δηλώνει ότι δεν προτίθεται να εμφανιστεί «για την έκφραση γνώμης για διαδικαστικά θέματα».

Ο Δημ. Αβραμόπουλος στη δική του επιστολή δεν θέτει μόνο το ζήτημα της μη εξέτασης των μαρτύρων, αλλά και ευρύτερο ζήτημα νομιμοποίησης για τις εργασίες της επιτροπής από τη στιγμή που αποχώρησαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Υπογραμμίζει δε ότι «κατά παραβίαση κάθε δικονομικού και ουσιαστικού κανόνα δικαίου, ο οποίος ρυθμίζει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης», δεν έχουν κληθεί να καταθέσουν οι μάρτυρες που αναφέρονται στο πρόσωπό του στη δικογραφία. Καλεί μάλιστα τα μέλη της επιτροπής να καλέσουν τους μάρτυρες αυτούς «να καταθέσουν με τα στοιχεία της ταυτότητάς τους γνωστά σε όλους». Σημειώνει δε ότι «εφόσον εξασφαλισθεί η νόμιμη σύνθεση της επιτροπής σας με την παρουσία όλων των μελών της και τηρηθούν οι κανόνες της δικονομίας (κληθούν επωνύμως οι μάρτυρες να καταθέσουν), θα προσέλθω και θα καταθέσω το σύνολο των εις χείρας μου συντριπτικών στοιχείων».

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποιεί και ο Αδ. Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι «δέκα χρόνια στο Κοινοβούλιο δεν έχω συναντήσει πιο παράλογο και καταφανώς αντισυνταγματικό αίτημα». «Η επιτροπή σας έχει εισαγγελικές αρμοδιότητες και αυτό που μου ζητάτε είναι σαν να με καλούσε ένας εισαγγελέας για να με ρωτήσει τη γνώμη μου, εάν έχει αρμοδιότητα να με καλέσει ή όχι. Με συγχωρείτε, κ. πρόεδρε, αλλά ένα παρόμοιο αίτημα θα προκαλούσε τον γέλωτα ακόμα και στον ταχυδρόμο που θα έφερνε την επιστολή», σημειώνει, καταλήγοντας ότι είναι πρόθυμος να καταθέσει αφού θα έχουν εξεταστεί οι μάρτυρες. 

«Δεν αρνούμαι την έρευνα. Δεν αρνούμαι να καταθέσω. Αρνούμαι να συμπράξω στην εκτροπή από τα οριζόμενα στο Σύνταγμα και στον Κανονισμό της Βουλής», αναφέρει ο Ανδρ. Λυκουρέντζος, προσθέτοντας ότι θα παραστεί για να καταθέσει μόνο επί της ουσίας της υπόθεσης και μετά την «επιβαλλόμενη» εξέταση των μαρτύρων.

«The New Daily Mail» 
Newsroom