ΒΟΥΛΗ: ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΜε ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία για την κατάτμηση της Β’ Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής.
Συγκεκριμένα, υπέρ της διάταξης τάχθηκαν 241 βουλευτές, ενώ εναντίον μόλις 31. Ως αποτέλεσμα, το «σπάσιμο» των μεγάλων περιφερειών θα τεθεί σε ισχύ από τις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές, όποτε αυτές κι’ αν γίνουν.
Την ίδια ώρα, τα άρθρα 25 και 56, τα οποία προβλέπουν την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, εγκρίθηκαν με 161 ψήφους υπέρ και 111 κατά.
Η τροπολογία, επιπλέον, για την ταυτόχρονη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών και ευρωπαϊκών εκλογών, έλαβε τη θετική ψήφο 149 βουλευτών, ενώ καταψηφίστηκε από 122.
Επί της αρχής, το νομοσχέδιο για τον «Κλεισθένη» υπερψηφίστηκε με 150 ψήφους υπέρ και 123 εναντίον.

Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018

Ρ. ΣΒΙΓΚΟΥ: Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ NOVARTIS ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΒΓΑΛΕΙ ΠΟΡΙΣΜΑ

Η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση Novartis θα προχωρήσει και θα βγάλει κανονικά πόρισμα για τη Βουλή, παρότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποχώρησαν, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου υποστηρίζοντας ότι «είχε προαναγγελθεί αυτή η στάση από την πλευρά της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα από τη Ν.Δ. και νομίζω ότι προέβησαν σε μία προσχηματική αποχώρηση, επειδή ήθελαν επικοινωνιακά να πλήξουν τη λειτουργία της επιτροπής».

Σε δηλώσεις της στο «Πρακτορείο 104,9 FM» η κα Σβίγκου αναφερόμενη στο αίτημα της αντιπολίτευσης να κληθούν και να καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες, σημείωσε ότι «σύμφωνα με τους κανονισμούς, που ορίζουν τη διεξαγωγή της επιτροπής, πρώτα θα πρέπει να κριθεί η αρμοδιότητα, γιατί αλλιώς θα οδηγούνταν η Επιτροπή σε άσκοπες χρονοτριβές και σε ενδεχόμενα ακυρότητας, εφόσον στη συνέχεια η Βουλή κρινόταν αναρμόδια».

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «τις τελευταίες μέρες είχαμε συγκλονιστικές αποκαλύψεις και για τον κ. Γεωργιάδη και για τον κ. Σαμαρά και είδαμε την πλήρη κάλυψη της Ν.Δ. γι' αυτές τις αποκαλύψεις. Ειδικά για τον κ. Γεωργιάδη είδαμε ότι ο ίδιος παραιτήθηκε αλλά ο κ. Μητσοτάκης ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη, μη αποδεχόμενος την παραίτησή του. Νομίζω ότι αυτό δείχνει ότι η Ν.Δ. έχει μία πλήρη κάλυψη για όλα της τα στελέχη, ενώ θα μπορούσε, όπως έχει γίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις, αυτά να παραιτηθούν ώστε μέχρι να τελειώσει η έρευνα των υποθέσεων στις οποίες εμπλέκονται».

Η κα Σβίγκου σημείωσε ότι «ο κ. Μητσοτάκης έκανε αυτό που ο ίδιος θεωρούσε σωστό, πλέον όμως έχει αναλάβει ο ίδιος την ευθύνη, και πλέον παίρνει ο ίδιος πάνω του τον κ. Γεωργιάδη, ό,τι και αν αυτό σημαίνει».

Κληθείσα, εξάλλου, να σχολιάσει την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις αλλαγές μάθημα των Θρησκευτικών, στις οποίες είχε προχωρήσει ο πρώην Υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Σίγουρα είναι μία απόφαση που μας γυρίζει χρόνια πίσω και απηχεί σκοταδιστικές και ακροδεξιές αντιλήψεις. Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Παιδείας πρέπει να συνεχίσει την προσπάθειά του για την αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών και θεωρώ ότι υπάρχει βούληση αυτό να γίνει».

Για την υπόθεση της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία υπογράμμισε: «Η κυβέρνηση κάνει τα πάντα, σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, ώστε να γυρίσουν αυτοί οι δύο Έλληνες αξιωματούχοι πολύ γρήγορα σπίτι τους».
ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
Newsroom