ΒΟΥΛΗ: ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΜε ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία για την κατάτμηση της Β’ Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής.
Συγκεκριμένα, υπέρ της διάταξης τάχθηκαν 241 βουλευτές, ενώ εναντίον μόλις 31. Ως αποτέλεσμα, το «σπάσιμο» των μεγάλων περιφερειών θα τεθεί σε ισχύ από τις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές, όποτε αυτές κι’ αν γίνουν.
Την ίδια ώρα, τα άρθρα 25 και 56, τα οποία προβλέπουν την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, εγκρίθηκαν με 161 ψήφους υπέρ και 111 κατά.
Η τροπολογία, επιπλέον, για την ταυτόχρονη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών και ευρωπαϊκών εκλογών, έλαβε τη θετική ψήφο 149 βουλευτών, ενώ καταψηφίστηκε από 122.
Επί της αρχής, το νομοσχέδιο για τον «Κλεισθένη» υπερψηφίστηκε με 150 ψήφους υπέρ και 123 εναντίον.

Πέμπτη, 26 Απριλίου 2018

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ Τ. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ - Γ. ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΑΝΑΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

«Τον Ιανουάριο του 2019 θα υπάρξουν ξεκάθαρα αποτελέσματα στα εκκαθαριστικά για το ύψος των συντάξεων των συνταξιούχων» δήλωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΣΥ Γιάννη Κουτσούκου, ο οποίος απέδωσε σκοπιμότητες στο ότι έως σήμερα «η κυβέρνηση δεν απαντά ξεκάθαρα για τον επανυπολογισμό των συντάξεων», ενώ, όπως είπε, «είχε υποχρέωση να το κάνει μέχρι τον Μάρτιο του 2018». «Υπάρχει πρόβλεψη από 1/1/2019 για περικοπές των συντάξεων. Το κρύβετε όμως και δεν μας απαντάτε ξεκάθαρα» υποστήριξε ο κ. Κουτσούκος, με τον κ. Πετρόπουλο να αντιτείνει: «Η προσπάθεια της κυβέρνησης μας ως προς τον επανυπολογισμό των συντάξεων τον Ιανουάριο του 2019 είναι να εξασφαλίσει να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Δεν είναι ώρα να μπούμε σε λεπτομέρειες. Η προσπάθεια για την επιτυχή αξιολόγηση θα κριθεί το επόμενο διάστημα».

Ο υφυπουργός υποστήριξε ακόμη ότι ουδεμία περικοπή επήλθε από την κυβερνητική πολιτική και πρόσθεσε ότι η ευθύνη που ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απορρέει από τις δεσμεύσεις που υπέγραψε το 2010 η τότε κυβέρνηση. «Αναλάβατε δεσμεύσεις που υποχρεωθήκαμε εμείς στο 3ο μνημόνιο να υπογράψουμε. Το 3ο μνημόνιο, που εσείς λέγατε είναι αχρείαστο, αλλά πρέπει να το ψηφίσουμε γρήγορα. Αν έχετε πρόταση, να μας το πείτε. Δεν είμαι εγώ υπόλογος γι’ αυτά τα αποτελέσματα που έχουν πηγή τους τα προηγούμενα χρόνια και τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από τα δύο μνημόνιά σας» είπε.

Ο κ. Κουτσούκος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οδηγεί σε αδιέξοδο το ασφαλιστικό σύστημα και ζήτησε να κατατεθούν τα στοιχεία από την πορεία εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου. «Κακώς αποκαλείται νόμος Κατρούγκαλου, γιατί αυτός διέπραξε ένα έγκλημα και έφυγε. Με τον ασφαλιστικό νόμο Τσίπρα - Καμμένου για μείωση των συντάξεων χτυπήσατε την ανταποδοτικότητα των ασφαλιστικών ταμείων. Επιβάλατε διπλές ασφαλιστικές εισφορές και δαιδαλώδεις διαδικασίες στην απονομή των συντάξεων» ανέφερε.

«Οι νέες συντάξεις καταβάλλονται πολύ πιο γρήγορα και σταδιακά αντιμετωπίζουμε το χρόνιο πρόβλημα των συσσωρευμένων, επί σειρά ετών, εκκρεμών συντάξεων» ανταπάντησε ο κ. Πετρόπουλος και συνέχισε παραθέτοντας στοιχεία: «Σε αντιδιαστολή με τη στάση πληρωμών του παρελθόντος, με τις 386.444 συνταξιοδοτικές παροχές ύψους 2 δις. ευρώ που είχαν αφήσει απλήρωτες οι κυβερνήσεις σας στις 31/12/2014, στο διάστημα από την 1/1/2015 έως τις 31/3/2018 έχουν καταβληθεί 594.398 συνταξιοδοτικές παροχές, 347.824 κύριες συντάξεις, 170.188 επικουρικές και 76.386 εφάπαξ, συνολικού ύψους 3.819 εκατ. ευρώ». Όπως επισήμανε ακόμη ο υφυπουργός, «αν και στο μεσοδιάστημα κατατέθηκαν πάνω από 455.000 νέες αιτήσεις συνταξιοδοτικών παροχών, οι εκκρεμείς συνταξιοδοτικές παροχές όλων των κατηγοριών έχουν μειωθεί από 386.000 τον Δεκέμβρη του 2014 σε μόλις 212.000 σήμερα, δηλαδή έχουν μειωθεί κατά 45%».

Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις, ο κ. Πετρόπουλος διευκρίνισε οι περίπου 90.000 αφορούν αιτήσεις με το νέο καθεστώς και μόλις 11.000 παλαιότερες αιτήσεις. Σημείωσε τέλος ότι «στο ΕΤΕΑΕΠ έχουν εκδοθεί 170.000 νέες συντάξεις εκ των οποίων οι 10.000 αφορούν αιτήσεις μετά τις 12-5-2016».

Από την πλευρά του, ο κ. Κουτσούκος επέμεινε ότι η κυβέρνηση αποφεύγει να δώσει σαφείς απαντήσεις για το πόσο είναι τα χρωστούμενα από τις επικουρικές και το εφάπαξ, ενώ έκανε λόγο για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων.
ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
Newsroom