ΒΟΥΛΗ: ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΜε ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία για την κατάτμηση της Β’ Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής.
Συγκεκριμένα, υπέρ της διάταξης τάχθηκαν 241 βουλευτές, ενώ εναντίον μόλις 31. Ως αποτέλεσμα, το «σπάσιμο» των μεγάλων περιφερειών θα τεθεί σε ισχύ από τις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές, όποτε αυτές κι’ αν γίνουν.
Την ίδια ώρα, τα άρθρα 25 και 56, τα οποία προβλέπουν την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, εγκρίθηκαν με 161 ψήφους υπέρ και 111 κατά.
Η τροπολογία, επιπλέον, για την ταυτόχρονη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών και ευρωπαϊκών εκλογών, έλαβε τη θετική ψήφο 149 βουλευτών, ενώ καταψηφίστηκε από 122.
Επί της αρχής, το νομοσχέδιο για τον «Κλεισθένη» υπερψηφίστηκε με 150 ψήφους υπέρ και 123 εναντίον.

Δευτέρα, 30 Απριλίου 2018

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΟΥΡΛΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ: ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΚΕΔΡΟΣΚΟΠΙΑ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

Με μία επιστολή που απέστειλε στην Εξεταστική Επιτροπή Υγείας στη Βουλή, ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Σούρλας κρούει τον κώδωνα, προειδοποιώντας ότι η κερδοσκοπία στην αγορά φαρμάκου συνεχίζεται. Στην επιστολή του προς την εξεταστική Επιτροπή ο Γ. Σούρλας, επισημαίνει ότι ενώ ως Γραμματέας Διαφάνειας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, είχε καταθέσει στοιχεία για την κερδοσκοπία στα ραδιοφάρμακα το 2012 στις αρμόδιες υπηρεσίες και στην κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. το 2015, η κερδοσκοπία συνεχίζεται απρόσκοπτα. Συγκεκριμένα στην επιστολή, αναφέρει:

Ενώ η Εξεταστική Επιτροπή που συστήθηκε προ έτους και συνεχίζει να συνεδριάζει για τη διερεύνηση σκανδάλων στο χώρο της υγείας στο απώτερο παρελθόν η κερδοσκοπία σε φάρμακα συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Στις 23.6.2017 που προσήλθα στην Επιτροπή σας κατέθεσα και στοιχεία για την κερδοσκοπία σε φάρμακα. Συγκεκριμένα, για ραδιοφάρμακα που διατίθονταν στην Ελλάδα σε πολλαπλάσιες τιμές από εκείνες του εξωτερικού, ακόμη σε ορισμένα νοσοκομεία σε δεκαπλάσιες τιμές (επί παραδείγματι ραδιοφάρμακο που εισάγεται στην Ελλάδα στην τιμή των 258ευρώ, διάτίθετο στη χώρα μας έναντι 3.000ευρώ, ενώ στο εξωτερικό 1.087ευρώ). 

Παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις, με την ιδιότητα του Γενικού Γραμματέα Διαφάνειας και τη διαβίβαση σχετικών φακέλων το 2012 στον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, στον Πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, στο Υπουργείο Υγείας και στις 10.2.2015 στο Υπουργείο Οικονομικών, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση ή έστω αμφισβήτηση ως προς την ύπαρξη ζητημάτων, που ανέφερα για την κερδοσκοπία.

Στις 21.10.2016 η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας, αποφάσισε την ανάρτηση των τιμών των ραδιοφαρμάκων στο Παρατηρητήριο Τιμών και «την κεντρική διαπραγμάτευση των τιμών ραδιοφαρμάκων υψηλού κόστους». Πέρασε 1,5 χρόνος από τη λήψη αυτών των αποφάσεων και όχι μόνο δεν έγινε καμία διαπραγμάτευση, αλλά ούτε έχουν αναρτηθεί οι τιμές στο διαδίκτυο.
Στη σχετική ιστοσελίδα, αναγράφεται ημερομηνία απόφασης και ότι εκκρεμεί η ανάρτηση τιμής. (http://84.205.248.47/front.php/advanced)  Σε αυτά τα ζητήματα που ετέθησαν, πρέπει να δοθεί μια απάντηση ή αντιμετώπιση του προβλήματος. Απάντηση από τις αρμόδιες αρχές αν πράγματι υπάρχει θέμα κερδοσκοπίας ή αντιμετώπιση του προβλήματος, αν υφίσταται.

Απευθύνομαι στην Επιτροπή σας που διερευνά ζητήματα σκανδάλων και διαφθοράς, στο χώρο της υγείας, γιατί πιστεύω ότι είναι στις προθέσεις σας και στις δυνατότητές σας να συμβάλλετε στην αντιμετώπισή τους. Με ενδιαφέρον αναμένονται οι απαντήσεις από τις αρμόδιες αρχές στις οποίες έχετε απευθυνθεί και εφόσον συνεχίζει η εκκρεμότητα σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβείτε.

«The New Daily Mail» 
Newsroom