ΒΟΥΛΗ: ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΜε ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία για την κατάτμηση της Β’ Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής.
Συγκεκριμένα, υπέρ της διάταξης τάχθηκαν 241 βουλευτές, ενώ εναντίον μόλις 31. Ως αποτέλεσμα, το «σπάσιμο» των μεγάλων περιφερειών θα τεθεί σε ισχύ από τις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές, όποτε αυτές κι’ αν γίνουν.
Την ίδια ώρα, τα άρθρα 25 και 56, τα οποία προβλέπουν την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, εγκρίθηκαν με 161 ψήφους υπέρ και 111 κατά.
Η τροπολογία, επιπλέον, για την ταυτόχρονη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών και ευρωπαϊκών εκλογών, έλαβε τη θετική ψήφο 149 βουλευτών, ενώ καταψηφίστηκε από 122.
Επί της αρχής, το νομοσχέδιο για τον «Κλεισθένη» υπερψηφίστηκε με 150 ψήφους υπέρ και 123 εναντίον.

Τετάρτη, 18 Απριλίου 2018

ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ NOVARTIS

Τίτλους τέλους της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση Novartis θέτουν από χθες το βράδυ και επισήμως τα μέλη της δικομματικής πλειοψηφίας: οριστικοποίησαν την πορισματική απόφασή τους να χαρακτηρίσουν τη Βουλή αναρμόδια να εξετάσει πράξεις δωροληψίας και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, που αποδίδονται σε κορυφαία στελέχη προηγούμενων κυβερνήσεων και, δρομολογούν τις τυπικές διαδικασίες ώστε η Ολομέλεια με ειδική απόφασή της να στείλει τον φάκελο πίσω στις δικαστικές αρχές.

Η τελική μορφή

Το πόρισμα στην τελική του μορφή θα οριστικοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη, ημέρα κατά την οποία αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί και η τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής. Υπό αυτό το πρίσμα, καλούνται και οι βουλευτές της αντιπολίτευσης που, ως γνωστόν, έχουν αποχωρήσει καταγγέλλοντας τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, προκειμένου να συμβάλουν με την κατάθεση των δικών τους πορισματικών θέσεων. Η αντιπολίτευση εκτιμά ότι η χθεσινή εξέλιξη έρχεται να επιβεβαιώσει τις εξ αρχής εκτιμήσεις περί προσχεδιασμένης διαδικασίας, η οποία στόχο είχε να εξυπηρετήσει επικοινωνιακά πολιτικά παιχνίδια της συγκυβέρνησης. Υπό το βάρος αυτής της κριτικής, προφανώς, ο πρόεδρος της επιτροπής Θ. Δρίτσας, μιλώντας με δημοσιογράφους αναφορικά με την απόφαση στην οποία κατέληξε η πλειοψηφία χθες, έκρινε σκόπιμο να σχολιάσει: «Είχαμε προειλημμένη κατεύθυνση προβληματισμού, αλλά όχι προειλημμένη απόφαση».

Κατά τα λοιπά, ο κ. Δρίτσας ανέφερε: «Οι εκτεταμένες εισηγήσεις των δύο εισηγητών Ν. Παρασκευόπουλου (ΣΥΡΙΖΑ) και Γ. Λαζαρίδη (ΑΝΕΛ) συνέκλιναν στις εκτιμήσεις, με βάση τις οποίες τα μέλη της επιτροπής αποφάνθηκαν ότι η Βουλή δεν έχει αρμοδιότητα να διώξει πράξεις δωροληψίας - δωροδοκίας και πράξεις νομιμοποίησης παράνομων εσόδων από εγκληματικές ενέργειες, που φέρονται ότι τελέστηκαν από εμπλεκόμενους πρωθυπουργούς και υπουργούς. Ως εκ τούτου, η επιτροπή αναγνωρίζει αρμοδιότητα τακτικής Δικαιοσύνης». 

Και σε άλλο σημείο: «Αυτή η απόφαση που πήραμε ανοίγει τον δρόμο για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης και για τη δίκαιη αντιμετώπιση κάθε αναφερόμενου πολιτικού προσώπου, έτσι ώστε να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια, οι αθώοι να δικαιωθούν και να μείνουν, να αποδοθούν στην κοινωνία χωρίς ψεγάδι, και ενδεχομένως οι εμπλεκόμενοι και ενοχοποιούμενοι να δικαστούν, και το πολιτικό σύστημα να έχει κάνει σημαντικό βήμα για ανάκτηση χαμένης αξιοπιστίας του».«The New Daily Mail» 
Newsroom με πληροφορίες από την kathimerini.gr