ΒΟΥΛΗ: ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΜε ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία για την κατάτμηση της Β’ Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής.
Συγκεκριμένα, υπέρ της διάταξης τάχθηκαν 241 βουλευτές, ενώ εναντίον μόλις 31. Ως αποτέλεσμα, το «σπάσιμο» των μεγάλων περιφερειών θα τεθεί σε ισχύ από τις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές, όποτε αυτές κι’ αν γίνουν.
Την ίδια ώρα, τα άρθρα 25 και 56, τα οποία προβλέπουν την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, εγκρίθηκαν με 161 ψήφους υπέρ και 111 κατά.
Η τροπολογία, επιπλέον, για την ταυτόχρονη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών και ευρωπαϊκών εκλογών, έλαβε τη θετική ψήφο 149 βουλευτών, ενώ καταψηφίστηκε από 122.
Επί της αρχής, το νομοσχέδιο για τον «Κλεισθένη» υπερψηφίστηκε με 150 ψήφους υπέρ και 123 εναντίον.

Τετάρτη, 23 Μαΐου 2018

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΤΕΛΕΙΩΝΕΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ «ΡΟΥΒΙΚΩΝΕΣ»


Να ζητήσει «συγγνώμη» για «τον διχαστικό του λόγο» και «να σταματήσει να εξωραΐζει τον τραμπουκισμό αποκαλώντας τον ακτιβισμό» κάλεσε τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία. «Τη συγκυρία σκεπάζει ένα σύννεφο τυφλής βίας» παρατήρησε στην αρχή της ομιλίας του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφερόμενος την επίθεση στον Γ. Μπουτάρη, αλλά και στους βανδαλισμούς από αναρχικούς στο κτήριο του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, η καταδίκη αυτών των περιστατικών «πρέπει να είναι ρητή, απόλυτη, χωρίς αστερίσκους» και αυτό έπραξε η Ν.Δ. από την πρώτη στιγμή.

Απευθυνόμενος στη συνέχεια στα κυβερνητικά έδρανα είπε ότι «είναι καιρός να αναμετρηθείτε με το αμαρτωλό παρελθόν σας και με το προβληματικό παρόν σας». «Η βία είναι μια και είναι κίνδυνος για τη Δημοκρατία. Σας καλώ επιτέλους να πράξετε το αυτονόητο.. Απελευθερώστε τα Εξάρχεια…Τελειώνετε με τους Ρουβίκωνες» ανέφερε. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. άσκησε κριτική και στον αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα για τη δήλωσή του ότι ο «Ρουβίκωνας» είναι ««πολιτικό μωρό που μπουσουλάει».  «Άρα να υποθέσουμε ότι η μαμά θα το βοηθήσει να σταθεί στα πόδια του με στοργή και προδέρμ;» αναρωτήθηκε.

Η οικονομία

Το 2015 είχαμε τεράστιες εκροές καταθέσεων και το αποτέλεσμα ήταν ένα τρίτο μνημόνιο με υπογραφή Αλέξη Τσίπρα, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης«Πριν από δυο χρόνια στις 22 Μαίου του 2016 ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τα προαπαιτούμενα: ασφαλιστικό Κατρούγκαλου, Υπερταμείο Δημόσιας Περιουσίας, με λίγα λόγια το μνημόνιο plus». Τότε λέγατε ότι είναι τα τελευταία μέτρα. Το τι ακολούθησε είναι γνωστό». Δεσμευτήκατε για πλεονάσματα 3,5% ως το 2022 και μειώσεις σε συντάξεις και αφορολόγητο. Αυτά είναι ένα τέταρτο μνημόνιο, κατήγγειλε. Η κυβέρνηση έπαιξε το χαρτί των αντιμέτρων αλλά και αυτό εξαρτάται από τους δανειστές. «Ένας στους δυο Έλληνες χρωστά στην Εφορία», τόνισε.

Κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση είναι δημαγωγός στα λόγια και ανίκανη στην πράξη. «Όσο ίσχυε το κανένα μέτρο του 2016, άλλο τόσο παραμύθι είναι η καθαρή έξοδος».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θύμισε ότι η Κομισιόν υποβάθμισε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη και πως η άνοδος του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του 2017 ήταν η χαμηλότερη στην Ευρωζώνη. Ο ΟΟΣΑ βλέπει μείωση της παραγωγικότητας ενώ μόλις το 12% των ανέργων παίρνει βοήθημα. Στις δημόσιες επενδύσεις υπάρχει παταγώδης αποτυχία. Το 2014 η Κομισιόν προέβλεπε ότι στα τέλη του 2018 το ΑΕΠ θα ήταν 217 δισ. ευρώ και σήμερα η πρόβλεψη είναι 183 δισ. ευρώ. «34 δισ. ευρώ χαμένα ή 8.220 ευρώ για κάθε οικογένεια».

Το ολιστικό σχέδιο

«Είναι ένα αόριστο ευχολόγιο. Συνυπάρχουν κάποιες αυτονόητες μεταρρυθμίσεις, με πολλές ιδεολογικές εμμονές και γενικότητες. Δεν ξέρουμε αν είναι δικό σας ή έχει γραφτεί από τους δανειστές». «Δεν συνιστά συγκεκριμένο χάρτη αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Λείπει όχι μόνο το όραμα, αλλά και εφαρμοσμένες πολιτικές που θα φέρουν δουλειές και θα παράξουν πλούτο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι όταν μια χώρα σταματά να δανείζετε με χαμηλά επιτόκια και βγαίνει στις αγορές, πρέπει να το κάνει με ευνοϊκές συνθήκες. Εσείς πάτε ανάποδα στο ρεύμα. Βασίζεστε στο «μαξιλάρι ρευστότητας» που έγινε με υπερβολικά πλεονάσματα, συντάξεις που δεν πληρώνονται, και δημόσιες επενδύσεις που δεν υλοποιούνται, κατήγγειλε. Θύμισε ότι παραμένουν αδιάθετα 26 δισ. ευρώ φθηνού χρήματος από το πρόγραμμα.
Την επόμενη ημέρα οι αγορές θα είναι πολύ αυστηρές αν εντοπίσουν πισωγύρισμα. Το σωσίβιο μπορεί να αποδειχθεί «τρύπιο» στη θάλασσα των αγορών. «Η έξοδος στις αγορές μοιάζει με βόλτα σε ναρκοπέδιο».

 Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας κατήγγειλε την κυβέρνηση γιατί έκανε το χρέος «εξαιρετικά μη βιώσιμο» και τόνισε ότι το μνημόνιο δεν τελειώνει τον Αύγουστο, απλά μεταλλάσσεται. Το πλαίσιο παρακολούθησης θα είναι διαφορετικό από αυτό της Κύπρου και της Πορτογαλίας και η χώρα θα κληθεί να εφαρμόσει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Κατηγόρησε επίσης τον πρωθυπουργό ότι δημιούργησε την γενιά των 360 ευρώ που χρησιμοποιείται για να δείξει ότι η ανεργία μειώνεται.

Τι χρειάζεται η χώρα

Χρειάζεται σχέδιο εξόδου από την κρίση, δεν είναι ώρα για υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Χρειάζεται αναπτυξιακό σοκ που μπορεί να έρθει από κύμα επενδύσεων. Πρέπει να μειώσουμε τους φόρους αλλά το σχέδιο της κυβέρνησης αφήνει να φανεί ότι ο ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει. Ο φορολογικός συντελεστής ως 10.000 ευρώ πρέπει να πέσει στο 9% και τα κέρδη των επιχειρήσεων να πάνε στο 20%.

Όπως είπε απαιτείται δραστική απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Η μάχη με την γραφειοκρατία δεν πρέπει να χαθεί. «Το δίλημμα της επόμενης ημέρας είναι καθαρό. Ποιος μπορεί να δημιουργήσει πολλές και καλές δουλειές και ποιος μπορεί να παράγει πλούτο που θα μοιράζεται δίκαια σε όλους». Θέλουμε εγγυημένο εισόδημα στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ για 800.000 συμπολίτες μας, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Θέλουμε παιδικούς σταθμούς για κάθε παιδί και δίνουμε έμφαση σε προγράμματα για τους άνεργους νέους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι απαιτείται πάνω από όλα ασφάλεια, γιατί οι επενδύσεις δεν ανθίζουν με τον ''Ρουβίκωνα'' στα πεζοδρόμια. Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας ζήτησε εκλογές. «Δεν θα διαφωνήσουμε αν πρέπει να γίνουν τώρα ή σε λίγους μήνες, εμείς τις ζητάμε εδώ και δυο χρόνια», τόνισε απευθυνόμενος στην Φώφη Γεννηματά.

Ζήτησε από τον πρωθυπουργό να κάνει το σωστό: Η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα και η κάλπη είναι μια κάθαρση. Μην δεσμεύετε τον λαό για χρόνια ώστε να μείνετε λίγους μήνες στην εξουσία.«The New Daily Mail»
 Newsroom