ΒΟΥΛΗ: ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΜε ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία για την κατάτμηση της Β’ Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής.
Συγκεκριμένα, υπέρ της διάταξης τάχθηκαν 241 βουλευτές, ενώ εναντίον μόλις 31. Ως αποτέλεσμα, το «σπάσιμο» των μεγάλων περιφερειών θα τεθεί σε ισχύ από τις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές, όποτε αυτές κι’ αν γίνουν.
Την ίδια ώρα, τα άρθρα 25 και 56, τα οποία προβλέπουν την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, εγκρίθηκαν με 161 ψήφους υπέρ και 111 κατά.
Η τροπολογία, επιπλέον, για την ταυτόχρονη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών και ευρωπαϊκών εκλογών, έλαβε τη θετική ψήφο 149 βουλευτών, ενώ καταψηφίστηκε από 122.
Επί της αρχής, το νομοσχέδιο για τον «Κλεισθένη» υπερψηφίστηκε με 150 ψήφους υπέρ και 123 εναντίον.

Σάββατο, 16 Ιουνίου 2018

«ΜΕΤΩΠΙΚΗ» ΤΣΙΠΡΑ - ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ πΓΔΜ

Με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη να διασταυρώνουν τα ξίφη τους, κινούμενοι σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, την οποία κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία. Η συμφωνία για την ονομασία της πΓΔΜ βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης, η οποία ξεκίνησε την Πέμπτη και ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου με τις ομιλίες συνολικά 193 βουλευτών, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Αλ. Τσίπρας: Συμφωνία που κάθε Έλληνας Πρωθυπουργός θα ήθελε να έχει στο τραπέζι

Κατά την ομιλία του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για συμφωνία που κάθε Έλληνας Πρωθυπουργός μετά το 1995 και την ενδιάμεση συμφωνία, θα ήθελε να έχει στο τραπέζι. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως αυτές οι ημέρες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ιστορικές, με θετικές εξελίξεις που η χώρα περίμενε για χρόνια.Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για ανεύθυνη στάση της Ν.Δ., σημειώνοντας πως άνοιξε το «κουτί της Πανδώρας». «Έχετε ακέραια την ευθύνη κ. Μητσοτάκη, που ως όμηρος της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματός σας, ανοίγετε την κερκόπορτα στον εθνικιστικό εσμό της Χρυσής Αυγής, στους υμνητές της Χούντας και των ναζί, να έρχονται στο κοινοβούλιο και να παρακινούν σε κατάλυση του πολιτεύματος», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Μιλώντας για τη συμφωνία με την πΓΔΜ, είπε πως «δεν περιλαμβάνει μόνο τη σύνθετη ονομασία erga omnes, αλλά και τη συνταγματική αλλαγή ως προϋπόθεση». Τόνισε πως «δεν βλέπω πουθενά στη συμφωνία να υπάρχει "Μακεδονικό" έθνος ή εθνότητα και σε κανένα σημείο της συμφωνίας δεν αναγνωρίζεται "Μακεδονικό" έθνος». Για τη γλώσσα, είπε ότι «όπως ρητά αναφέρεται στη συμφωνία, η “Μακεδονική” γλώσσα, αναγνωρισμένη διεθνώς ήδη από τη Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ το 1977, αναγνωρίζεται τώρα ως νοτιοσλαβική. Μια γλώσσα που δεν έχει καμία σχέση με την ιστορική κληρονομιά της Αρχαίας Μακεδονίας».

Εκτοξεύοντας εκ νέου βέλη στη Ν.Δ., τόνισε πως «το πρόβλημά σας είναι ότι έχουμε συμφωνία και ότι είναι καλή. Άλλοι γιατί δεν θέλατε καμία συμφωνία κι άλλοι γιατί θέλατε, όχι όμως από αυτήν την κυβέρνηση». «Έχω την πλήρη συναίσθηση της ιστορικής και πατριωτικής ευθύνης. Αρνούμαι να αποδεχθώ αυτή την φοβική και μίζερη αντίληψη για την πατρίδα μου. Αυτόν τον μίζερο ορισμό του πατριωτισμού. Δεν είναι πατριωτισμός το μίσος προς τις πατρίδες των άλλων. Οι μεγαλοστομίες οδήγησαν τον τόπο σε εθνικές τραγωδίες», είπε επίσης και κατέληξε: «Πατριωτισμός είναι να κάνουμε την Ελλάδα πρωταγωνίστρια δύναμης συνεργασίας και σταθερότητας στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης».

Κυρ. Μητσοτάκης: «Όχι» στην πρόταση δυσπιστίας, είναι «ναι» στη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ

Είχε προηγηθεί η ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος δήλωσε από το βήμα της Βουλής πως «είναι η στιγμή να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους».  «Ψήφος κατά της πρότασης δυσπιστίας, είναι ψήφος υπέρ της συμφωνίας Τσίπρα - Ζάεφ», τόνισε και, απευθυνόμενος στους βουλευτές των ΑΝΕΛ, επεσήμανε: «Ψηφίζοντας όχι βγάζετε, η καθεμία και ο καθένας ξεχωριστά, ατομικό εισιτήριο για τις Πρέσπες. Εσείς θα φύγετε από την εξουσία, η συμφωνία που φέρατε θα είναι χωρίς επιστροφή».Ο κ. Μητσοτάκης καταλόγισε ρεσιτάλ υποκρισίας στον Π. Καμμένο χαρακτηρίζοντάς τον καιροσκόπο. «Έχουν περάσει και άλλοι δημαγωγοί και ψεύτες από αυτή την αίθουσα, όμως ο ιστορικός του μέλλοντος θα κρατήσει ξεχωριστή θέση για τον κ. Καμμένο», συνέχισε ενώ επεσήμανε πως «σήμερα υποθηκεύετε όλοι σας το μέλλον της χώρας». «Αποτελεί χρέος μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σας σταματήσουμε, ώστε να βάλουν οι εκλογές τέλος στην ανεύθυνη πορεία σας», συμπλήρωσε και υπογράμμισε: «Οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα από αυτήν την ανεύθυνη κυβέρνηση».

Αναφερόμενος στην κυβέρνηση, τόνισε εξάλλου πως, «και επειδή διαβάζω για νόμπελ ειρήνης, σας αξίζει νόμπελ πολιτικής απάτης». «Είστε μια κοινοπραξία πολιτικού κυνισμού ικανή για τα πάντα», υπογράμμισε. Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως η συμφωνία παράγει τετελεσμένα που πολύ δύσκολα θα αλλάξουν στο μέλλον. «Όλοι εσείς που θα ψηφίσετε όχι στην πρόταση δυσπιστίας ψηφίζετε ναι στη νομική κατοχύρωση των γειτόνων μας, όχι να αυτοπροσδιορίζονται οι ίδιοι ως "Μακεδόνες", αλλά να αναγνωρίζονται ως "Μακεδόνες" από όλους. Και από την Ελλάδα», συνέχισε ο Πρόεδρος της Ν.Δ.

Ανέφερε εξάλλου πως το erga omnes σε ό,τι αφορά την ονομασία δεν διασφαλίζεται. «Με τη συμφωνία που υπογράφετε ακόμα κι αν Μακεδόνες κατοικούν σε δύο κράτη, το έθνος τους θα είναι ένα. 'Εχετε καταλάβει τι κάνετε κ. Τσίπρα;», διερωτήθηκε και έκανε λόγο για ενίσχυση του αλυτρωτισμού. «Δεν θα επιτρέψω την εθνική υποχώρηση. Έχω ήσυχη τη συνείδησή μου, αμφιβάλλω για εσάς κ. Τσίπρα», σημείωσε.

Η ομιλία του Ν. Κοτζιά για την συμφωνίαΚανείς άλλος από τους λαούς των Βαλκανίων δεν θέλει περισσότερο τη λύση, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών στη Βουλή, σημειώνοντας ότι κάποιοι θέλουν να προωθήσουν τον ισλαμισμό στην περιοχή. Πρέπει να συζητήσουμε από ποιους κινδυνεύει η χώρα, είπε. Από αυτούς που δεν έχουν ούτε καν πολεμική αεροπορία ή από αυτούς που αγοράζουν F35;
«Μας λένε φέρνετε τετελεσμένα. Δεν μας λένε πόσα τετελεσμένα έγιναν τα τελευταία 29 χρόνια. Δεν μας λένε πόσα τετελεσμένα δημιουργούνται για τα Σκόπια που θα αλλάξουν Σύνταγμα και όνομα».

Ο Νίκος Κοτζίας ξεκαθάρισε ότι μια διαπραγμάτευση περιλαμβάνει παραχωρήσεις. Καθολική νίκη έρχεται μόνο από πόλεμο. Η διαπραγμάτευση στηρίζεται σε ότι βρήκαμε μπροστά μας. Το Μακεδονικό χωρίστηκε σε τέσσερις περιοχές με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου το 1913. Αν λέμε ότι δεν αναγνωρίζουμε εμείς αυτή τη συνθήκη, ο Ερντογάν θα λέει ότι δεν αναγνωρίζει τη Συνθήκη της Λωζάννης, σημείωσε.

Ο Νίκος Κοτζιάς εκτίμησε ότι όλοι θέλουν η κυβέρνηση να λύσει το θέμα και εκτίμησε ότι υπάρχουν δυο πολιτικοί στην Ελλάδα: Αυτοί που θέλουν λύση και αυτοί που κάνουν καριέρα ζητώντας τη μη λύση. «Είστε οπαδοί της αδράνειας και της εκκρεμότητας», κατηγόρησε.
Η Ν.Δ. κυβέρνησε δέκα χρόνια με επτά υπουργούς Εξωτερικών. Δεν μας λέει τη θέση της όμως. «Ντρέπεστε για αυτά που κάνατε. Γιατί δεν μας δώσατε τον κατάλογο των ονομάτων που υποστηρίζατε;».

Υποστήριξε ότι υπήρξαν στιγμές «καλής» διπλωματίας και «κακής» διπλωματίας. Χαρακτήρισε καλή την περίοδο του Καραμανλή στο Βουκουρέστι αλλά κακή μια επταετία που η χώρα διαπραγματεύονταν το όνομα «Μακεδονία-Σκόπια» ως διεθνές όνομα και εσωτερικό το σκέτο «Μακεδονία». Τότε δεν υπήρχε Erga Omnes;

Κάνοντας χρήση αποχαρακτηρισμένων εγγράφων και λέγοντας ότι δεν θα τα δημοσιοποιήσει τώρα όλα, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε: «Τα ονόματα που έδωσε ο Νίμιτς ήταν το Βαντάσκι Μακεδονία που δεν ήθελε κανείς, το ''Άνω Μακεδονία'' που επίσης δεν ήθελε κανείς. Δεν θέλαμε το ''Μακεδονία-Σκόπια'' εμείς γιατί θα έμενε το Μακεδονία, ενώ η πΓΔΜ δεν ήθελε το Σκόπια-Μακεδονία γιατί θα έμενε το ''Σκόπια''. Πήγαμε στο ''Βόρεια Μακεδονία''. Λένε της Ν.Δ. ότι έχει αλυτρωτισμό αλλά αυτή η πρόταση ήταν η καλύτερη στιγμή της Ν.Δ. στη διαπραγμάτευση. Αυτό έλεγε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μπορεί να είναι το αποτέλεσμα που αναζητούμε. Η ελληνική κυβέρνηση τότε είπε ότι ήταν το πιο σωστό. Το 2009 η τότε Υπουργός απάντησε στον κο Νίμιτς ''ασφαλώς αξίζει να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση για αυτό το όνομα''».

Απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίαςΑπορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας της Ν.Δ., με 153 ψήφους κατά της πρότασης και 127 υπέρ. Εκτός Κ.Ο. των ΑΝΕΛ ο Δημήτρης Καμμένος με επιστολή του Πάνου Καμμένου προς το προεδρείο.«The New Daily Mail» 
Newsroom