Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022

Βουλή: Πρόταση δυσπιστίας (29 και 30/1/2022) - Οι ομιλίες των Πολιτικών Αρχηγών


Σκληρή κόντρα Μητσοτάκη-Στυλιανίδη με Τσίπρα για πρακτικά και ευθύνες

Δεν υπάρχουν πρακτικά από τις συσκέψεις των κυβερνητικών αρμοδίων και της Εταιρείας Αττική Οδός διότι η τήρησή τους οδηγεί σε ευθυνοφοβία, ενώ το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην Αττική από την κακοκαιρία οφείλεται στην έλλειψη war room, για τον συντονισμό των υπευθύνων και σύγχρονων εργαλείων, όπως ραντάρ. Αυτή την εξήγηση έδωσε από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας-Κλιματικής Κρίσης, Χρήστος Στυλιανίδης, πυροδοτώντας την έκτακτη παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα εξαιτίας της οποίας πήρε, επίσης εκτάκτως, τον λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βάζοντας, όλοι μαζί, ''φωτιά'' στο Κοινοβούλιο.
Ο κ. Στυλιανίδης, σε μία ομιλία με έντονο το προσωπικό στοιχείο («ανέλαβα το Υπουργείο ως εθνικό καθήκον όχι γιατί αναζητώ νέα πολιτική καριέρα»), αναφέρθηκε στις ελλείψεις που εξακολουθεί να έχει το σύστημα πολιτικής προστασίας στη χώρα παρά, όπως είπε, τις προσπάθειες του προκατόχου του Νίκου Χαρδαλιά και της δικής του προκατόχου Όλγας Γεροβασίλη, που δρομολόγησε το 112Ως μείζον πρόβλημα εμφάνισε την έλλειψη war room ώστε οι συναρμόδιοι να είναι σε άμεση επικοινωνία και ο επικεφαλής Υπουργός να ορίζει τις κινήσεις. Αλλά και στην έλλειψη ραντάρ που θα έδινε στους μετεωρολόγους τη δυνατότητα να ξέρουν ακριβώς «πόσος όγκος χιονιού θα πέσει και σε ποια περιοχή, πχ στο Χαλάνδρι, στη Μεσογείων και αλλού».

Οι ομιλίες των Πολιτικών Αρχηγών

«Τρεις ημέρες συζήτησης απέδειξαν πόσο δικαιολογημένα είναι τα κύματα αγανάκτησης στην κοινωνία», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή. «Αποτύχατε κύριοι της Κυβέρνησης με τεράστιο κόστος, οικονομικό και ανθρώπινο. Συμπεριφέρεστε όμως σαν βρίσκεστε αλλού. Η προπαγάνδα σας κατασκευάζεται για τους πολίτες, αλλά οι μόνοι που την καταναλώνουν είστε εσείς»«Έχετε πάθει εθισμό στο ψέμα. Έχετε συναίσθηση της πραγματικότητας ή είστε θύματα της προπαγάνδας;». «Όταν ένας πολιτικός γίνεται αντικείμενο σαρκασμού έχει τελειώσει, απλά δεν το ξέρει ακόμα». «Έχετε τελειώσει κ. Μητσοτάκη, αποτύχατε σε όλα τα κρίσιμα: Την πανδημία, τις φωτιές, την ακρίβεια, τον τελευταίο χιονιά. Και ενώ αποτυγχάνετε συνεχίζετε το ίδιο βιολί της επικοινωνίας»
«Τελειώσατε», είπε ο κ. Τσίπρας προς τον Πρωθυπουργό, «όχι μόνο γιατί αποτύχατε με τεράστιο ανθρώπινο, οικονομικό, και κοινωνικό κόστος σχεδόν σε όλα τα κρίσιμα που διαχειριστήκατε. Στην πανδημία, στις φωτιές, στην ακρίβεια, στον τελευταίο χιονιά, που φέρει την υπογραφή της οριστικής σας χρεοκοπίας. Αλλά κυρίως γιατί την ώρα που αποτυγχάνετε παταγωδώς σε όλα, εσείς συνεχίζετε μια άθλια επικοινωνία, συνεχίζετε με τρόπο προκλητικό να πιστεύετε ότι δεν είστε πρωθυπουργός που λογοδοτεί, αλλά πρίγκιπας που η εξουσία του ανήκει ως κληρονομικό δικαίωμα».


Απέλπιδα προσπάθεια να καταδείξει ότι ο χώρος του παραμένει συσπειρωμένος, ψέματα και τοξικότητα, καταλόγισε στον Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός. 
«Είδαμε τον κ Τσίπρα να κάνει αυτό που ξέρει πολύ καλά, να διαστρέφει την αλήθεια, κατασκευάζοντας μία εικονική πραγματικότητα καταστροφής. Ξεπεράσατε όμως και τον χειρότερο εαυτό σας. Σε κάθε φράση δύο ψέματα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας, που κατέθεσε κατά της Κυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ
«Φαντάζομαι όσοι σας άκουσαν έχουν ήδη κλείσει την τηλεόραση, σκεπτόμενοι: Πάλι μία από τα ίδια» σχολίασε απευθυνόμενος στον Αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε: «Ακόμη και όταν επιμείνατε στο αίτημά σας για εκλογές, δεν είπατε απολύτως τίποτα, δεν παρουσιάσετε καμία εναλλακτική πρόταση. Ο λόγος σας ήταν ένα κακόηχο βουητό καταγγελιών» σημείωσε. 
Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας του θύμισαν μία ρήση του Σαίξπηρ: «Η αλήθεια είναι σαν ένα μαλακό γάντι που φοριέται και ανάποδα». «Και η Κυβέρνηση αυτό το γάντι το σηκώνει για να απαντήσει για την πραγματική εικόνα του σήμερα και το πώς μπορεί να είναι το μέλλον της χώρας» τόνισε. 

«The New Daily Mail» 
Newsroom

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ